? Czas na zdrowy deser! Przepis, który rozpieści Twoje zmysły – crumble ze śliwkami i kruszonką pełną dobrych składników! Ten deser jest szybki i łatwy do zrobienia, a efekt? Pyszność gwarantowana !
Czy wiesz, że zdrowe desery mogą być równie pyszne jak te tradycyjne? ? Poznaj przepis na śliwkowe crumble – idealne połączenie słodyczy i zdrowia! Wspólnie z marką Kuchnia Zdrowia przygotowałam coś wyjątkowego [współpraca reklamowa]
Świeże śliwki węgierki, zanurzone w soku z pomarańczy, doprawione cynamonem, a do tego kruszonka z mąki orkiszowej, owsianej i migdałowej, słodzona naturalnym miodem i daktylami. ?
Jak to zrobić?
Zobacz Film KLIK
Przygotuj:
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki owsianej
- 3 łyżki mąki migdałowej Kuchnia Zdrowia
- 100 g zimnego masła
- 50 g miodu
- 50 g drobno pokrojonych daktyli Kuchnia Zdrowia
- 1/4 łyżeczki soli
Na warstwę owocową potrzebujesz:
– 800-900 g śliwek węgierek
– Sok z jednej pomarańczy
– 1 łyżeczkę cynamonu
– 5 łyżek płatków owsianych Kuchnia Zdrowia
– 4 łyżki płatków migdałowych Kuchnia Zdrowia
Jak to zrobić?
Przygotowanie:
1️⃣Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, wyrobić krótko i schłodzić około 1h.
Śliwki wydrylować i przekroić na pół.
2️⃣Na dno naczynia żaroodpornego wylać sok z pomarańczy, wyłożyć płatki owsiane a następnie śliwki.
3️⃣Schłodzone ciasto równomiernie rozłożyć na śliwkach ( odrywać kawałki ciasta lub zetrzeć schłodzone na tartce o grubych oczkach ) posypać cynamonem i płatkami migdałowymi
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 40 minut aż śliwki puszczą sok i kruszonka się zarumieni.
Podawać jeszcze ciepłe z jogurtem lub bitą śmietana, może być również gałka lodów śmietankowych.
? Zapisz post z przepisem i obserwuj po więcej pysznych i zdrowych inspiracji kulinarnych.
Podziel się efektami i daj znać, jak smakowało! ?
#zdrowydeser #crumble #śliwki #KuchniaZdrowia #zdrowakuchnia #deser #fitprzepisy #przepis #dokawyidealne #domowewypieki #sezonnaślwiki
0 komentarzy