Jak upiekłam idealny ciemny biszkopt kakaowy? Sprawdzony przepis krok po kroku!Czy zdarzyło Ci się, że biszkopt opadł, był zbyt suchy lub nierówny? Mnie też! Ale po wielu próbach w końcu odkryłam sposób na idealny ciemny biszkopt kakaowy, który zawsze wychodzi puszysty, równy i ma wspaniały, głęboki smak kakao.
W tym wpisie podzielę się z Tobą moim sprawdzonym przepisem i zdradzę pewien trik, który na początku wydawał mi się dziwny, ale działa jak magia! Chodzi o… rzucanie tortownicą. Tak, dobrze czytasz! Rzucenie gorącym biszkoptem z wysokości około 50 cm na blat sprawia, że ciasto “ustawia się” i nie opada po upieczeniu. Dzięki temu Twój biszkopt będzie idealnie równy i nie straci swojej puszystości.
Brzmi intrygująco? Przekonaj się sam/a! Oto mój przepis krok po kroku.
Ciemny biszkopt kakaowy przepis:
- 7 jaj w temp. Pokojowej
- 70 g kakao ciemnego
- 190 g drobnego cukru
- 90 g mąki tortowej typ 450
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik na 170 stopni
- Oddzielić żółtka od białek.
- Kakao i mąkę przesiać, połączyć razem i dobrze wymieszać rózgą.
- Białka ubić do spienienia i dokładać po łyżce cukru. Po ostatniej łyżce ubijać na najwyższych obrotach przez min 6 minut.
- Następnie dokładać po jednym żółtku ucierając po każdym. Po dodaniu ostatniego ucierać na wysokich obrotach 1/2 minuty.
- W trzech partiach do masy jajecznej dokładać mąkę z kakao i delikatnie mieszać po każdej szpatułką, nie mikserem.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem wypuszczając na zewnątrz, boków tortownicy niczym nie smarować.
- Piec przez 35 minut do suchego patyczka.
- Zaraz po wyjęciu z pieca upuścić tortownicę na blat lub podłogę z wysokości 50 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadanie i jest równy.
- Studzić na kratce, biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed przełożeniem i na noc zostawić go w tortownicy przykrywając bawełnianą ściereczką.
Mam nadzieję, że ten przepis i wskazówki pomogą Ci upiec idealny biszkopt. Gdy już go spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego to mój ulubiony przepis na bazę do tortów.
Smacznego i koniecznie daj znać, jak Ci poszło! 🎂
Zapraszam na moje media społecznościowe, gdzie zobaczysz filmy z wykonywaniem przepisów z tego bloga KLIK
Smacznego
Magda
Zapraszam do przepisu na Tort “Czarny Las” z wiśniami, gdzie ten biszkopt stanowi świetną bazę 🙂 KLIK
0 komentarzy