Ciemny biszkopt kakaowy

Magdalena Przyłudzka

15/01/2025

biszkopt-ciemny-przepis

Jak upiekłam idealny ciemny biszkopt kakaowy? Sprawdzony przepis krok po kroku!Czy zdarzyło Ci się, że biszkopt opadł, był zbyt suchy lub nierówny? Mnie też! Ale po wielu próbach w końcu odkryłam sposób na idealny ciemny biszkopt kakaowy, który zawsze wychodzi puszysty, równy i ma wspaniały, głęboki smak kakao.

W tym wpisie podzielę się z Tobą moim sprawdzonym przepisem i zdradzę pewien trik, który na początku wydawał mi się dziwny, ale działa jak magia! Chodzi o… rzucanie tortownicą. Tak, dobrze czytasz! Rzucenie gorącym biszkoptem z wysokości około 50 cm na blat sprawia, że ciasto “ustawia się” i nie opada po upieczeniu. Dzięki temu Twój biszkopt będzie idealnie równy i nie straci swojej puszystości.

Brzmi intrygująco? Przekonaj się sam/a! Oto mój przepis krok po kroku.

Ciemny biszkopt kakaowy przepis:

ZOBACZ FILM Z WYKONANIEM KLIK 

  • 7 jaj  w temp. Pokojowej 
  • 70 g kakao ciemnego 
  • 190 g drobnego cukru
  • 90 g mąki tortowej typ 450

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik na 170 stopni
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Kakao i mąkę przesiać, połączyć razem i dobrze wymieszać rózgą.
  4. Białka ubić do spienienia i dokładać po łyżce cukru. Po ostatniej łyżce ubijać na najwyższych obrotach przez min 6 minut.
  5. Następnie dokładać po jednym żółtku ucierając po każdym. Po dodaniu ostatniego ucierać na wysokich obrotach 1/2 minuty.
  6. W trzech partiach do masy jajecznej dokładać mąkę z kakao i delikatnie mieszać po każdej szpatułką, nie mikserem.
  7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem wypuszczając na zewnątrz, boków tortownicy niczym nie smarować. 
  8. Piec przez 35 minut do suchego patyczka.
  9. Zaraz po wyjęciu z pieca upuścić tortownicę na blat lub podłogę z wysokości 50 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadanie i jest równy.
  10. Studzić na kratce, biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed przełożeniem i na noc zostawić go w tortownicy przykrywając bawełnianą ściereczką.

Mam nadzieję, że ten przepis i wskazówki pomogą Ci upiec idealny biszkopt. Gdy już go spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego to mój ulubiony przepis na bazę do tortów.

Smacznego i koniecznie daj znać, jak Ci poszło! 🎂

Zapraszam na moje media społecznościowe, gdzie zobaczysz filmy z wykonywaniem przepisów z tego bloga KLIK

biszkopt-ciemny-przepis

Smacznego

Magda

Zapraszam do przepisu na Tort “Czarny Las” z wiśniami, gdzie ten biszkopt stanowi świetną bazę 🙂 KLIK

tort-czarny-las-z-wisniami-czekoladowy

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.