Tort Czarny Las – Wyjątkowy przepis na deser, który zachwyci każdego! Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, który zrobi wrażenie na Twoich gościach, Tort Czarny Las jest idealnym wyborem!
To klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Wilgotny biszkopt czekoladowy, krem z mascarpone i śmietany, do tego wiśnie i pyszna czekoladowa dekoracja – to połączenie, które wprost rozpływa się w ustach. Idealny na urodziny, wesela, święta, czy po prostu jako deser na każdą okazję. Doskonały na dzień Babci i Dziadka 🙂
Składniki na Tort Czarny Las:
Biszkopt:
- 1 biszkopt czekoladowy przekrojony na 3 blaty z tego przepisu KLIK
Krem i przełożenie:
- 1 L kremówki 36% – zimnej
- 500 g mascarpone – zimnego
- 100 g cukru pudru
- 800 g mrożonych wiśni (lub świeżych wydrylowanych czereśni)
- 100 g czekolady
- 1 słoik konfitury wiśniowej
Poncz:
- 3/4 kubka mocnej herbaty
- Sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Wiśnie rozmrozić i odsączyć z soku.
- Kremówkę razem z mascarpone ubijać na wysokich obrotach. Po minucie dodać cukier puder. Ubijać, aż krem stanie się sztywny, ale bacznie obserwuj, by nie przebić kremu – inaczej otrzymasz masło. Krem nie może spływać ze szpatułki. Gdy jest gotowy, wyłączyć mikser i sprawdzić, czy jest wystarczająco sztywny.
- Krem podzielić na 3 równe części.
- Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Skropić go przygotowanym ponczem (około 6-8 łyżek).
- Na pierwszym blacie nałożyć połowę konfitury wiśniowej.
- Na konfiturze położyć część kremu, a następnie połowę wiśni. Na wiśnie nałożyć kolejną porcję kremu. Można także na przemian dawać krem i wiśnie.
- Drugi blat ułożyć na poprzednich warstwach, powtarzając kroki 4-6.
- Przykryć tort trzecim blatem, skropić go dość mocno ponczem. Na wierzchu położyć ostatnią część kremu – bez owoców.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić, aż nie będzie bardzo rzadka. Wylać na papier do pieczenia lub matę silikonową i włożyć do lodówki, aby stwardniała. Gdy czekolada stwardnieje, pokroić ją na grube wiórki i ułożyć na wierzchu tortu.
- W sezonie letnim tort można udekorować świeżymi czereśniami z ogonkami i miętą.
- Tort najlepiej chłodzić przez minimum 8 godzin.
- Kroić gorącym nożem, aby uzyskać idealne kawałki.
Wskazówki i zamienniki:
- Wiśnie możesz pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu tort będzie łatwiejszy do krojenia. Jednak w całości wyglądają one bardziej efektownie.
- Zamiast wiśni możesz użyć mrożonych malin lub frużeliny malinowej – doskonale pasują do czekolady.
- Tort możesz również polać czekoladą w proporcji 100 ml kremówki na 100 g czekolady. Podgrzej kremówkę w rondelku, zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj.
- Kremu w tym torcie jest sporo, więc możesz obłożyć nim także boki tortu i polać go czekoladową polewą.
Czas na Twoje dzieło!
Czy już czujesz ten zapach czekolady i wiśni w powietrzu? 😍 To tort, który na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach! Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie tego przepisu, koniecznie podziel się efektem swojej pracy! Pochwal się zdjęciem na Instagramie lub Facebooku i oznacz mnie, aby mogła zobaczyć, jak wyszedł Twój Tort Czarny Las!
👉 Zaobserwuj mnie na Instagramie i Facebooku, aby być na bieżąco z nowymi przepisami i inspiracjami kulinarnymi!
📸 Instagram: @smakowepasje
📘 Facebook: @magdaSmakowepasje
Czekam na Wasze zdjęcia i komentarze – do zobaczenia w mediach społecznościowych! 💕
0 komentarzy