Szarlotka z dużą ilością jabłek – bezglutenowa, wegańska

Magdalena Przyłudzka

18/09/2020

Szarlotki uwielbiam, zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia jest obłędny. Jesień już tuż tuż, różnorodność odmian na straganach jest ogromna, warto korzystać z dobrodziejstw natury. Wieczory będą coraz dłuższe…dobra książka, kawałek szarlotki, ciepły kocyk i papcie…taki odpoczynek po lecie. Ostatnio słyszałam od znajomej…wiesz, Magda, ja to lubię jesień zwłaszcza tą późną, dlatego, że wtedy w końcu odpoczywam od tego koszenia trawy, wyjazdów, podcinania drzewek, wyrywania chwastów…:) Siądę sobie przed kominkiem i odpocznę 🙂

Coś w tym jest, natury nie da się oszukać. Koty coś o tym wiedzą. Jesień to taki odpoczynek…

Moja dzisiejsza propozycja, to szarlotka wegańska, bez nabiału i jajek. Nisko słodzona, zwłaszcza jak użyjesz słodkich jabłek to właściwie możesz zrezygnować z części cukru. Do ciasta użyłam w przeważającej części mąki gryczanej. Bardzo lubię połączenie gryki z cynamonem, możesz modyfikować dowolnie mąki w zależności od Twoich preferencji smakowych. Gryka w tym cieście jest dość mocno wyczuwalna. Możesz ją zamienić lub pomieszać z innymi ( ryżowa, sorgo, z ciecierzycy). Ciasto jest dość wytrawne, to nie smaki dla osób, które są przyzwyczajone do masełka i jajek. Oczywiście takimi przepisami też się podzielę, ale ta wersja to wersja fit ciacha i niech tak pozostanie 🙂 Aktualnie jestem na diecie bez glutenu i nabiału, więc co u mnie na stole to i na blogu :))

Ciasto jak wystygnie przy krojeniu już tak się nie kruszy. Warto posypać wierzch cukrem pudrem lub ksylitolem zmielonym na puder. Właściwie możesz cukier w jabłkach zastąpić ksylitolem. Po schłodzeniu w lodówce mega twardnieje więc przed krojeniem wyłóż ją na 1 h aby się ogrzał.

Do dzieła !

Składniki:

CIASTO:

  • 190 g mąki gryczanej jasnej
  • 110 g mąki ryżowej jasnej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g oleju kokosowego w stałej postaci ale nie z lodówki *
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej (błonnik)
  • 10 łyżek letniej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła

Wykonanie:

  1. Babkę jajowatą rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Najlepiej to zrobić mikserem.
  3. Dokładamy pozostałe składniki wraz z babką jajowatą
  4. Mieszamy ciasto aż składniki się połączą.

Rady:

*Ciasto wychodzi kruszące się ale po zgnieceniu w palcach powinno dać się ukształtować, jeśli Ci to przeszkadza to dołóż stopniowo wody podczas mieszania – będzie bardziej elastyczne. Tylko uważaj, zbyt duża ilość wody rozrzedzi ciasto a wtedy trzeba będzie dołożyć mąki i proporcjonalnie oleju.

* Olej kokosowy możesz zastąpić margaryną Alsan lub masłem. Eksperymentowałam z masłem klarowanym lecz jak dla mnie zapach finalnego ciasta po upieczeniu był zbyt dominujący. Jeśli możesz nabiał to polecam masło lub pół na pół. Pamiętaj – jakiego tłuszczu użyjesz, tak będzie pachniało. Jeśli nie lubisz zapachu kokosa to zamień olej na inny tłuszcz.

 

NADZIENIE:

  • 2,5 kg jabłek ( ważąc przed obraniem) – 1, 5kg szarej renety i 1 kg słodkiej odmiany
  • 1 łyżka cynamonu ( najlepiej cejloński )
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki a póżniej w plasterki ( nie kawałki )
  3. W dużej misce pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem, mąka, sokiem z cytryny i solą. Odkładamy.
  • Dużą tortownicę wyłóż papierem.
  • Na no i boki wyłóż 3/4 ilości ciasta, reszta pójdzie do kruszonki. Wylep boki i spód.
  • Dołóż jabłka w 3 partiach, każdą mocno uciskając. Naprawdę mocno ugniataj…wiem, będzie Ci się wydawało, że się nie zmieszczą, dlatego ugniataj.
  • bez kruszonki włóż tortownicę z jabłkami do piekarnika na 30 minut.
  • zmniejsz temperaturę do 170 stopni
  • Po tym czasie wyjmij i posyp pozostałą ilością ciasta lekko go ugniatając.
  • Piecz 1,5 h
  • Jeśli kruszonka będzie się za bardzo rumieniła to połóż na niej kawałek papieru do pieczenia.

Ciasto piecze się bardzo długo ze względu na dużą ilość jabłek. Jeśli skrócisz czas pieczenia jabłka będą twardawe.

Po wystudzeniu dopiero krój i wcinaj !

Smacznego,

Magda

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.