Pieczone bataty z pieczoną ciecierzycą, do tego surówka z marynowanej kapusty czerwonej i ” masowanego jarmużu ” . Bardzo treściwe danie, które polecam na kolację lub obiad. Możesz wzbogacić pomidorkami koktajlowymi 🙂
Pieczone bataty u mnie w kuchni pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu, uwielbiam te bulwy łączyć z kwaśnymi dodatkami, w dzisiejszej propozycji jest to masowany jarmuż i kapusta zamarynowana w occie jabłkowym i balsamicznym. Wszystko polane zdrowym dressingiem na bazie masła sezamowego 🙂 Bataty i ciecierzycę pieczemy razem a w tym czasie przyrządzamy pozostałe dodatki.
Składniki porcja 4 osoby:
- 4 bataty wyszorowane i pokrojone
- 2 puszki ciecierzycy
- 1/4 – 1/2 główki kapusty czerwonej poszatkowanej
- 3 duże garście jarmużu
- 1 awokado pokrojone i skropione sokiem z cytryny
Marynata do batata i ciecierzycy:
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki garam masala w proszku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
Marynata do jarmużu:
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
Surówka z kapusty czerwonej
Dressing tahini:
Wykonanie:
- Batata w misce posypujemy 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki garam masala, 2 ząbki czosnku i skrapiamy oliwą, solimy.
- Ciecierzycę posypujemy 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki garam masala, 1 ząbek czosnku i skrapiamy oliwą, solimy.
- Batata wraz z ciecierzycą wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach aż batat zmięknie i ciecierzyca wchłonie całą marynatę Isię lekko ” wysuszy “
- Jarmuż mieszamy z wszystkimi składnikami i masujemy, odstawiamy na min 1/2 h
- Surówkę z kapusty czerwonej też najlepiej przygotować chwilkę wcześniej, żeby smaki się przegryzły.
- Upieczone bataty układamy na talerzu wraz z pozostałymi dodatkami i polewamy obficie dressingiem z tahiny, posypujemy sezamem i wcinamy !
Smacznego,
Magda
.
0 komentarzy