Najlepsze pierniki do lukrowania

Magdalena Przyłudzka

04/12/2023

Co sprawia, że ten przepis jest niezawodny? To połączenie starannie dobranych składników, odpowiednich proporcji i magicznego balansu przypraw. Czasami najprostsze rzeczy przynoszą największą przyjemność, a ten przepis to właśnie taki prosty klucz do pełni smaku świąt.

Niech to ciasto stanie się Waszym kulinarnym sojusznikiem! Odkryj tajemnicę perfekcyjnych pierniczków

 Zbliżają się święta, a ja mam dla Ciebie przepis na pierniki, który sprawi, że praca z ciastem stanie się czystą przyjemnością!  Odkryj tajemnicę pysznych pierników, które można wałkować nawet bardzo cienko! ✨ Tego ciasta nie trzeba posypywać mąką, jest elastyczne i nie klei się do rąk.

To ciasto sprawi, że nawet najmłodsi kucharze będą mistrzami w przygotowywaniu pierniczków, ucząc ich nie tylko smaku, ale i radości z kuchennych przygód!

Przepis- Pierniki na miodzie do lukrowania ( przeczytaj wskazówki na końcu )
  • 1300 g mąki jasnej tortowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka duża cynamonu
  • 300 g masła
  • 100 g syropu jęczmiennego lub może zastąpić ryżowym lub gęstym miodem.
  • 250 g miodu
  • 400 g cukru drobnego
  • 5 średnich jaj

Wykonanie:

  1. Do garnka włożyć: masło, cześć cukru – 100 g, syrop, miód. Podgrzać do zagotowania i odstawić aby karmel przestygł.
  2. Jajka utrzeć z 300 g cukru, tak około 2 – 3 minut.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać ze sobą: mąkę, przyprawę, sodę, kakao, cynamon.
  4. Do miski z mąką dodać ciepły ale nie gorący karmel, następnie utarte jajka. 
  5. Wyrabić ciasto dobrze mikserem z hakiem lub dłońmi.
  6. Ciasto podziel na 5 części i owiń folią spożywcza, schładzaj min 1 h.
  7. Piecz w 170 stopniach: małe kształty 10 – 12 minut, większe pierniki 15 – 16 minut. Jeśli używasz piekarnika gazowego możliwe, ze czas należy skrócić. Brzegi powinny być tylko lekko zarumienione, nie przypalone. Obserwuj pierniki już po 10 minutach pieczenia. Ja lubię je trochę bardziej przetrzymać, ale należy uważać. 

ciasto-na-pierniki

pieczenie-pierników

 

 UWAGA:

  • Takie ciasto może w lodówce leżeć nawet miesiąc. 
  • To idealne pierniki do lukrowaniaZanim do niego przystąpisz, umieść je na 1 dobę w kilku pojemnikach a w każdym umieść po 3 ćwiartki jabłek świeżych. Rozmieść je w różnych miejscach. Szczelnie zamknij. To sprawi że ciasteczka lekko zmiękną i dopiero wtedy gotowe są do lukrowania.
  • Wybieraj porządną przyprawę do piernika. Prawdziwa nie zawiera w składzie mąki i cukru. 

Teraz, kiedy znalazłaś drogę do kulinarnego raju, podziel się smakiem świąt z najbliższymi. Niech te pierniczki staną się nieodłączną częścią Waszych świątecznych tradycji. A jeśli w trakcie pieczenia pojawi się uśmiech na Waszych twarzach, to znaczy, że magia świąt właśnie się zaczęła. 🎄✨

Pamiętaj, kulinarna radość jest najlepszym prezentem, jaki możemy sobie nawzajem ofiarować. Smacznego pieczenia i radosnych świąt!

Inspiracja do przepisu pochodzi od slodkidecor.pl

przepis-na-pierniczki-do-lukrowania

ZOBACZ INNE PRZEPISY ŚWIĄTECZNE

PYSZNY PIERNIK SZYBKI DLA SPÓŹNIALSKICH

SZYBKI-PIERNIK

KRUCHE WANILIOWE CIASTECZKA MAŚLANE ROGALIKI

kruche-waniliowe-ciasteczka-orzechowe -swiateczne

KOCIE OCZKA – CIASTECZKA LINCKIE- LINZER COOKIES

KOCIE-OCZKA-CIASTECZKA-LINZER-LINCKIE

 

 

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.