Antocyjany – kapusta czerwona na odporność

Magdalena Przyłudzka

04/08/2020

Kapusta czerwona to cenne warzywo w naszej diecie. Niestety bardzo rzadko używana,  a szkoda ponieważ wzmacnia naszą odporność . Może to wynika z tego, że jest bardziej wymagająca w obróbce, barwi dłonie, skórki wokół paznokci 🙂 Dzisiaj napiszę kilka słów o tej kapuście, o właściwościach zdrowotnych i zaproponuję kilka sposobów podania.

Pod względem przeciwutleniaczy czerwona kapusta bije na głowę białą – zawiera ich 8 x więcej ( Zdaniem dr Michaela Gregera ) . Jej fioletowy kolor zawdzięczamy antocyjanom – to nie tylko barwnik roślinny, antocyjany to związki zaliczane do polifenoli, bardzo silnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu i mogą blokować rozwój komórek rakowych. W fioletowej kapuście jest aż 36 rodzajów antocyjanów ! Dzięki zawartości sulforafanu działa antynowotworowo oraz sprzyja sercu.

Czerwona kapusta jest doskonałym źródłem białka, błonnika,  witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez , fosfor, miedź cynk.

W 100g czerwonej kapusty mieści się 1116 IU witaminy A (22% dziennego zapotrzebowania), natomiast w takiej samej ilości białej kapusty zaledwie 98 IU (2% d.z.) – jest różnica 🙂

Czerwona kapusta zdecydowanie bogatsza w witaminę C od kapusty białej.

Oczywiście jemy wszystkie warzywa kapustne 🙂 , dzisiaj na chwilkę zatrzymałam się przy czerwonej, naprawdę cieszy oko na talerzu – jedzenie ma znaczenie i to jak kolorystycznie oddziaływuje na nasz zmysł wzrokowy.

 

Jak ją jeść, oprócz dodatku do klusek śląskich i rolady wołowej :)) :

  • wyciskaj z niej sok ( burak + kapusta czerwona + jabłko + seler naciowy )
  • surówka z kapusty szatkowanej KLIK
  • ugotowana na ciepło jako słynna ” modra kapusta ” z jabłkiem i cynamonem
  • można pokroić w grube plastry i upiec ( przepis wkrótce )
  • podać z pieczonymi batatami KLIK
  • łódeczki z cykorii nadziewane guacamole i kapustą czerwoną KLIK

Podziel się, co jeszcze robisz z kapusty czerwonej ?

 

Pozdrawiam,

Magda

 

 

Udostępnij mój wpis 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera i nie przegap żadnego przepisu!

Checkbox

Checkbox2

Sprawdź skrzynkę i pobierz tam eBook.